Je to vůbec zdravé?
Diety vládnou světem. Bezlepkové, bez laktózové, vegetariánské, veganské a poslední dobou stále více oblíbené raw stravování. O všech uvedených dietách se vedou rozsáhlé diskuze. Jsou nebo nejsou vlastně zdravé? Zastánci budou zarytě tvrdit, že ano, odpůrci budou samozřejmě toto stravování negovat. Nebude tedy nejlepší zlatá střední cesta? Je to na uvážení každého z nás. Lidé, kteří se stravují takzvaným živým jídlem jsou přesvědčeni, že syrové potraviny bez tepelné úpravy, poskytují tělu více vitamínů a prospěšných látek.
Pokrmy jsou lépe stravitelné, jelikož tělo není zatíženo výdejem energie na zpracování potravy. Osoby, které se takto stravují, ze svého jídelníčku zcela vyřadili živočišné produkty a produkty tepelně zpracované. Ideální je pokud tyto živé potraviny jsou v bio kvalitě. Voda, ovocné a zeleninové šťávy jsou pro vitariány, jak se tito lidé nazývají, vhodnými nápoji. Pokud jste usoudili, že příprava raw pokrmů je rychlá a jednoduchá, že samotné potraviny stačí nakrájet nebo umlít, jste na omylu.
Abyste docílili chutného pokrmu, je nutné se přípravě dostatečně věnovat. Vitariáni totiž zeleninu a ovoce zpracovávají různými způsoby. Kvašením, nakládáním, sušením, fermentací a klíčením. Některé tyto procedury jsou zdlouhavé. Pokud se rozhodnete, takto od základů svůj jídelníček změnit, není to dobrý nápad. Přechod na nové stravování musí být postupný. Pro vaše tělo by nastalá změna byl velký šok a místo kýženého zlepšení zdravotního stavu, by mohlo dojít k opaku. Měli byste také zvážit, proč se vlastně chcete vitariánem stát. Jestli je to jen proto, že jde o novodobý moderní směr, pak jste se vydali špatnou cestou a kýžený výsledek se nedostaví. Pokud jste se tedy opravdu rozhodli k raw stravování přejít, pro začátek vynechte ze svého jídelníčku všechny výrobky z bílé mouky a rafinovaného cukru. Postupně vynechávejte mléčné výrobky a maso. Naopak zařaďte více syrových potravin.