Restaurace s nádechem michelinské hvězdy
Michelinská hvězda je opravdový pojem. Pomocí tohoto hodnocení se označují nejlepší restaurace z nejlepších v tak zvaném Michelinovém průvodci. Jedná se o sérii průvodců po nejlepších restauracích, který se vydává každým rokem, což zajišťuje francouzská firma Michelin.
Tento průvodce má za sebou ale už ne zrovna málo let. Vše začalo již v toce 1888, kdy André Michelin přišel s inovativním nápadem vymyslet průvodce, ve kterém bude hodnotit to nejlepší ubytování a stravování, ovšem zatím jen slovně. První hvězdičky se zrodily až roku 1926. Netrvalo tak dlouho a tento průvodce se rozšířil do dalších zemí. Dnes rozlišujeme celkem tři druhy tohoto průvodce. Prvním je červený, který je nejpodrobnější, a kromě hvězd se zde vyskytují i další znaky, o kterých si za malou chvíli povíme, zelený, v němž nalezneme restaurace v hlavních městech Evropy, a nakonec poslední typ, který se zabývá pouze Francií a jejími konkrétními oblastmi.
Samozřejmě nejdůležitějším a nejlepším ohodnocením jsou hvězdičky. Největší možný počet, který může restaurace získat, jsou tři hvězdičky. Aby bylo jasné, jak obtížné je tyto hvězdy získat podotknu, že v České republice se nachází pouze dvě restaurace pouze s jednou michelinskou hvězdou. Naopak největším počtem hvězd se můžou pyšnit japonské restaurace, kde se nachází celkem 32 podniků s třemi hvězdami. Ovšem nemyslete si, že „podusíte” své šéfkuchaře před tím, než přijde očekávaný inspektor, získáte hvězdy, vaše sláva dosáhne astronomických výšin a vy máte vystaráno. Inspektoři oceněné restaurace totiž navštěvuji každých 18 měsíců, aby si ověřili, že kvalita jídel v restauraci nepoklesla a na restauraci tedy je, aby si své hvězdy obhájila i do další série průvodce. Inspektoři své návštěvy rozhodně neohlašují a často se snaží o to, abyste je ani od normálních zákazníků nerozeznali.
Restaurace, které neobhájí hvězdu nemusí ale zoufat, že odjedou s prázdnýma rukama. Mohou totiž obdržet příbory. Samozřejmě nemám na mysli, že jelikož neuspěli dostanou jako cenu útěchy sadu příborů. Příbory jsou dalším hodnocením. Uděluje se nejméně jeden příbor, který značí příjemnou restauraci, a maximálně 5, jimiž jsou označeny ty luxusní. Mohou ale také měnit svou barvu na červenou, a to v případě že se jedná o opravdu výjimečný podnik. Mince se udělují podnikům, které mají menu v určité hodnotě, která se v každé zemi pohybuje samozřejmě v jiných číslech. Dále v průvodci můžete narazit na červené a černé symboly, díky nimž budete vědět, že se restaurace pyšní opravu nádherným až velkolepým výhledem a vy si zde můžete dopřát krásnou romantickou večeři. Posledním symbolem jsou vínové hrozny upozorňující na zajímavou nabídku kvalitních vín.